Govedoreja

poznamo dva načina reje goveda:
- hlevska govedoreja(živali so ves čas v hlevu, hranijo se s senom, silažo in dodatnimi krmili)
- pašna govedoreja( živali so večino časa na paši, v hlevu so le v hladnejših zimskih mesecih, hranijo se s svežo travo, pozimi s senom)

V Sloveniji se večina rejcev odloča za kombinirano rejo govedi( torej za prirejo mleka in mesa)

Kot turistična zanimivost v Sloveniji je Velika planina kjer se ukvarjajo s predelavo mleka v različne mlečne izdelke.
Velika Planina


Poznamo več pasem goveda. V Sloveniji sta najbolj razširjeni kombinirani pasmi lisasto in rjavo govedo sledi pa jima črnobela mlečna pasma.
Lisasta pasma
rjava pasma

Slovenci pa imamo tudi svojo avtohtono pasmo goveda, to je cikasto govedo.
Cikasto govedo








Ni komentarjev:

Objavite komentar

Pozdravljeni! Ustvaril sem spletno stran ki bo vsebovala veliko informacij o živinoreji.