Reja perutnine

V Sloveniji od perutnine redimo največ piščancev in puranov. Gosi, race in pegatke pa redijo le ljubiteljsko.

Piščance redijo za prirejo mesa, kokoši za prirejo jajc, ob koncu nesnosti pa jih porabijo za meso.

Piščance redimo ponavidi v talnih rejah, pri starosti 3 mesecov jih zakoljejo.

Poznamo 4 načine reje kokoši:
- ekološka (kokoši imajo ves čas na voljo izpust na travne površine, gostota naselitve v kurnicah je predpisano manjša kot pri ostalih rejah)
- talna (kokoši so ves čas v hlevu, hranijo jih s krmili, v SLO je največ talne reje)
- pašna (živali imajo ves čas dostop do izpusta, vsaj tretjina notranjega prostora je pokrita z nastiljem)
- baterijska (živali živijo v kletkah, hranijo jih z zelo močnimi krmili, nimajo izpusta in se zelo malo gibljejo)

Način reje je označen tudi na jajcih.

Purane prav tako redimo za prirejo mesa ponavadi v talnih rejah, purani pa tudi nesejo jajca ki pa jih v prodaji ne najdemo.


Gosi, race in pegatke redijo le manjši rejci, redijo jih za prirejo mesa in jajc.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Pozdravljeni! Ustvaril sem spletno stran ki bo vsebovala veliko informacij o živinoreji.